Најголемиот хрватски затвор во Реметинец e отворен во 1987 година, a во моментот има 350 вработени и 670 затвореници. HRT објави репортажа од  затворот и разговор со главниот готвач кој веќе 30 години готви за затвореници. Се делат три редовни оброци се внимава на вегетаријанци. Во затворот е чисто немало самоубиство, немало насилство , а последното бегство било пред 30 години. Целата репортажа погледнете ја на поставениот линк.

http://vijesti.hrt.hr/489050/kamere-hrt-a-u-kuhinji-remetineckog-zatvora?jwsource=cl