Судскиот совет едногласно одлучи да ја предложи судијката Добрила Кацарска за нов Уставен судија.

Сите 12 членови на Советот гласаа за предлогот, кој ќе биде препратен до Собрание, а пратениците ќе треба да ја изберат на функцијата.

Претседателот на Судскиот совет Ќиро Здравев посочи дека немало политичко пазарање околу Кацараска и дека е предлог единствено како професионалец и добар судија.

Здравев е уверен дека Собранието ќе ја избере Кацарска за уставен судија иако нема поддршка од ВМРО ДПМНЕ.