“Три години по смртта на Тамара на обвинителна клупа се девет лекари, членови на првостепената и второстепената лекарска комисија. По целиот тој притисок од јавноста и по политичката инструментализација на случајот, денес малкумина знаат, на пример, дека имало решение за упатување на лекување во странство, дека родителите повеќе од два месеци не ја носеле Тамара на веќе платеното лекување во болницата во Истанбул и дека наодот од обдукцијата покажал дека Тамара не умрела поради деформитетот на ‘рбетот”, објави порталот МКД.мк.

Во текстот порталот дава детали од обдукцискиот наод и процедурата за лекувањето на Тамара.

Писмените докази кои се дел од постапката во судот водат кон нови детали и упатуваат на неодговорност на нејзините родители. Во обдукцискиот наод пишува дека Тамара починала од ненавремено лекување на бронхит кој нема никаква причинско последична врска со искривениот рбет.

Целата сторија и детали на следниот линк. МКД.мк