Апелациониот суд во Скопје денеска на јавна седница ќе ги разгледува жалбите од одбраната на осудените Бесир Бела и Скендер Демири, кои во април 2019 добија 19 години затвор за смртта на Никола Саздовски.

Одбраната смета дека во случајот нема елементи за кривичното дело „свирепо убиство”, туку се работи за кривично дело ,,насилство”.

Жалба има поднесено и скопското обвинителство, кое бара максимална казна за обвинетите. 

Поради навивачка нетрпеливост, во јуни 2018 Бела и Демири го претепаа Саздовски на автобуска постојка, а потоа беше однесен во Клиничкиот центар, каде што по десетина дена во кома им подлегна на повредите. 

Кривичниот суд ги задолжи обвинетите да платат и парична оштета на семејството Саздовски, за претрпената душевна болка.