На 8 години затвор е осуден екс градоначалникот Владимир Талески, а на 6 години затвор е осуден поранешниот секретар на општина Битола Слободан Бончановски, пресуди денеска Основиот кривичен суд во Скопје. Директорите на училиштата се условно осудени. 

Во овој случај со криминалот со превозот на ученици осомничени се и претседателот на Комисијата за јавни набавки во Битола, директори на основни и средни училишта, како и превозници кои ја потпишувале и наплаќале двојно повисоката цена за превозот.