Севернокорејскиот лидер Ким Џонг Ун користи свој личен оклопен воз за патувања во други земји.

Возот го наследил од татко му, кој со него патувал во Кина и Виетнам.

Ким со овој воз допатува во Владивосток на средба со рускиот претседател Владимир Путин.

Оклопниот воз на Северна Кореја и го поклони Сталин. Локомотивата и вагоните неколку пати се модернизирани во последните децении, а композицијата ја сочинуваат 10 до 17 оклопни вагони.

Надворешно возот изгледа многу скромно, меѓутоа внатре е „вистински дворец на шини“. Вагоните се многу различни – има ресторан, кујна и таканаречен економски вагон кој лидерот на Северна Кореја го користи за советување за време на патувањето. Предвидени се и посебни вагони за телохранителите и персоналот.

Секој вагон е непробоен и во него се искористени специјални материјали за криење од шпиони. Во возот има средства за заштита од термо, звучни и радарски шпионски уреди. Сите канали за комуникација во возот се кодирани неколку пати заради заштита од прислушување.

Патничкиот вагон тежи околу 60 тони, а вагонот на лидерот е тежок околу 80 тони.

Возот поседува систем за целосна херметизација и принудна вентилација. Тие средства треба да му овозможат на лидерот да преживее во случај на нуклеарен, хемиски или бактериолошки напад.