Ново големо откритие во Египет. Египетските археолози пронајдоа 30 одлично зачувани ковчези поставени едни над други. Отварањето на еден од ковчезите беше направено пред новинарите

Екипата археолози вршеле истражување на терен кога забележале чудни шарени предмети кои откак внимателно ги откопале и првин биле извадени 18 ковчези а потоа уште 12 под нив. Кога ги отвориле внатре имало собршено зачувани мумии завиткани во такенини. Се верува дека биле значајни луѓе најверојани свештени лица. Ковчезите се извонредно изработени и очувани , ниту инсекти ниту земјната не направило ни најмало оштетување. Сега следи испитување на староста и откривање на детали за цела една стара ера од човештвото.

Egypt opens ancient coffins to find perfectly preserved mummies

There was a major discovery in Egypt this week, as researchers unearthed 30 ancient coffins — their vibrant paintings still intact. Archaeologists opened the coffins on Saturday and found perfectly preserved mummies inside.

تم النشر بواسطة ‏‎NBC Nightly News with Lester Holt‎‏ في السبت، ١٩ أكتوبر ٢٠١٩