Најголемиот дел од кокаинот, вреден околу 50 милиони евра, запленет од италијанската полиција е дел од меѓународна акција,а требало да заврши на пазарот во БиХ, дознава „Независне“. За да се открие крајна дестинација и цел сингир полицијата пуштила камион со банани и само едно кило кокаин со направа за следење. Тој килограм стигна во Крушопек.

Две лица се уапсени под оваа акција на Државната агенција за истраги и заштита (СИПА) во БиХ, а во оваа голема меѓународна акција учествуваа повеќе луѓе од Италија, Црна Гора, Македонија и БиХ.

Станува збор за меѓународна акција за пресекување на голем синџир за организиран шверц на дрога. Први акција презела италијанската полиција, која во соработка со колегите од други земји ја набудувала пратката.

Во едно пристаниште во Италија, полицијата заплени неколку контејнери кокаин, кој требаше да се испрати во Бар во Црна Гора и понатаму во Македонија и БиХ.

Како што е потврдено, полицијата успеа да извлече 970 пакувања наркотични средства со тежина од 1,128 килограми и ја запечати пратката со околу килограм дрога заедно со систем за следење за да утврди дестинација на толку голема количина наркотици.

Шест камиони пристигнале во Бар со пратка, од кои четири пристигнале од Македонија во запечатени контејнери. Биле обезбедени уреди за следење. и наесто повеќе имало само еден килограм кокаин за да се утврди крајната дестинација на дрогата.

Другите два камиони заминале за БиХ, без да знаат дека всушност транспортираат празни контејнери и дека инспекторите исто така го следат нивниот пат.

СИПА потврди дека тие учествувале во меѓународна акција за борба против кокаин и дека се уапсени две лица, но не ги прецизираше деталите за акцијата или чиј камион со контејнер влезе во БиХ.

СИПА спроведе акција за апсење во соработка со полицијата и судските власти на Италија, Северна Македонија и Црна Гора, за време на спроведувањето на голема меѓународна оперативна акција за борба против трговијата со дрога.