Станува збор за фирма чие производство е лоцирано во крушевското село Алдинци, од која неодамна беа украдени 60 килограми марихуана, а при увид беше пронајдена и непријавена количина канабис

Фирмите за одгледување марихуана досега ожнеале 22 тони сув цвет од растението. Но, крадци веќе им одзедоа една десетина при кражбите во валандовско Јосифово и во крушевско Алдинци.     

Заедничката акција на Меѓуресорската комисија и МВР откри дека во една од ограбените фирми се одгледувала и марихуана која не била пријавена.

„На 20 декември е извршен инспекциски надзор од надлежните тела и констатирани се неправилности, односно констатирано е дека е засаден канабис, а нема евиденција за тоа“,

вели Тони Ангеловски, помошник на министерот за внатрешни работи.

Колку успешно се следи и контролира процесот од добивање лиценца до жетва? Самите производители велат – недоволно добро.

„Меѓуресорската комисија има сериозни проблеми бидејќи таа е меѓуресорска. Ако сака таа да изврши контрола, ќе им треба многу време бидејќи не секој во одреден ресор е слободен на таа дата“,

вели претседателот на Здружението „Макканабис“, Костадин Дуковски.

Извозот и поголемата контрола која би се одвивала преку новото тело – агенција за канабис, се само дел од законските измени што Владата ги најави пред нецела година. Но, тие никако да дојдат на дневен ред во Собранието.

Во јуни 2019 година хрватската телевизија РТЛ објави сторија за „бумот со медицинскиот канабис во Македонија“.

„Неколку километри пред Крушево, погледот на големото здание оградено со бодликава жица ни дава до знаење дека стигнавме до погонот на фирмата „5 летерс“,

се вели во видеото.

Во дејствието во новинарскиот мини-документарец од 13 и пол минути се говори со комплименти за компанијата која им ги отвора вратите на новинарите. Зборува и еден од сопствениците, кого новинарот на РТЛ го опишува како близок до власта.

„93% од сопствеништвото на фирмата е во рацете на американски инвеститор, додека 7% има Зоран Јаневски. Пријател на премиерот Зоран Заев и член на неговата партија, што во оваа земја е голем плус. До пред една година немал никаков допир со марихуана. Но, како вистински бизнисмен, ја намирисал добрата можност за заработка од зеленото злато, како што сам го нарекува“,

се наведува во документарецот.

„Мислам дека во наредните две-три години инвестицијата веќе би можеле да ја вратиме“,

изјави тогаш Зоран Јаневски, косопственик на „5 летерс“.

Година и пол по оваа изјава, во декември 2020, токму од „5 летерс“ беа украдени околу 60 килограми марихуана. Меѓу тројцата осомничени е и роднина на заменик-министерот за внатрешни работи Назим Буши. 

„Одговорноста е индивидуална и секој од нас мора да одговара. Не можам да бидам одговорен за никој друг, она за што сме обврзани се нашите деца“,

потенцира пред еден месец Назим Буши, заменик-министерот за внатрешни работи.

По грабежот, во фирмата се прави вонредна инспекција. Следуваат уште неколку настани кои завршуваат со откритие на МВР дека ограбената „5 летерс“ и самата го крши законот. Фирмата произведувала канабис кој не бил пријавен, што е спротивно на закон. При претресот, од фирмата која според РТЛ е на пријател на премерот, полицијата со која раководи Оливер Спасовски од СДСМ, одзема 18 301 растение канабис, кои биле спакувани во 247 вреќи. За управителот со иницијали К.Б. е поднесена кривична пријава.

„На 20 декември е извршен инспекциски надзор од надлежните тела и констатирани се неправилности, односно констатирано е дека е засаден канабис, а нема евиденција за тоа. Преземени се соодветни мерки и активности, документиран е случајот и на 26 јануари, по претходно обезбедена судска наредба, извршен е претрес во ова правно лице и притоа се одземени 247 вреќи со канабис, компјутерска опрема и друга документација поврзана со истрагата. Претходниот ден, исто така, е направен и претрес на правното лице од која е одземена документација“,

објаснува Ангеловски од МВР.

текстот и сторијата се сопственост на 360степени и продолжува тука