Жалбениот совет на Меѓународниот резидуален механизам за кривични судови (наследник на Хашкиот трибунал) денеска во 14 часот ќе ја изрече , второстепената пресуда за поранешниот лидер на босанските Срби, Радован Караџиќ. Жалбената постапка траеше три години.

Изрекувањето на правосилната пресуда, по жалбите на обвинетиот за воени злосторства Радован Караџиќ, е закажано за 14 часот, а медиумите ќе го пренесуваат со задоцнување од 30 минути.

Било какво снимање во живо во зградата на Механизмот е строго забрането од, како што се наведува, оперативни причини.

Хашкиот трибунал во март, пред три години, го осуди Караџиќ на 40 години затворска казна за геноцид во Сребреница и злосторства извршени против човештвото во Босна и Херцеговина од 1992 до 1995 година.

Караџиќ беше уапсен во Белград на 21 јули 2008 година, а по девет дена беше екстрадиран во Хаг.

Тој долги години се криеше во Србија под лажен идентитет Драган Дабиќ, доктор по алтернативна медицина.