Со 25 гласа за 59 против од 84 пратеници Собранието го одби предлог законот на ВМРО ДПМНЕ за амнестија на учесниците на настаните од 27 април. Во образложението на предлог законот од партијата истакнаа дека со овој закон би се постигнал прв чекор кон помирувањето во Република Македоноја. За овој закон и Владата даде негативно мислење.