Премиерот Зоран Заев се надева дека до почетокот на ноември ќе се сретне со бугарскиот премиер Бојко Борисов со кого треба да разговара за Гоце Делчев и за подготовката на Самитот на Берлинскиот процес.

„Очекувам пред 10 ноември да се сретнеме со премиерот на Бугарија, Бојко Борисов сакам да ја посетам Република Бугарија и тоа да биде мојата прва официјална посета како премиер, заради тоа што имаме и прашање за разговори, за Гоце Делчев како историска личност. Верувам дека до тој период ќе има средба бидејќи 10-11 ноември се очекува да се оддржи Берлинскиот процес, бидејќи со Бугарија сме домаќини на Самитот кој ќе се оддржи во Софија“, изјави денеска Заев.

Тој ја поздрави работата на Комисиите и верува дека ќе испорачаат опции за решение.

„Нашето очекување е час поскоро да најдеме решение на ова прашање. И до крајот на годината да се оддржи и првата меѓувалдина конференција – додаде Заев.

Спопред него, Гоце Делчев е македонски револуционер, но бугарската страна го смета за бугарски.

„Гоце Делчев е македонски револуционер, но исто така е факт дека Бугарија и Бугарите го сметаат исто така за бугарски револуционер. Факт е дека ние имаме град, Делчево и во Бугарија има град што се нарекува по Гоце Делчев, имаме и споменици во Северна Македонија и во Бугарија“, рече Заев.