Манастирот СВ: Преображение во Крушево е многу блиску до разгорен оган во околната шума поради што од вчера има апели за помош во гаснењето. Пожарот е на само 6 километри од градот но многу блиску до манстирот.

Овој манастир беше втор дома на најголемата музичка македонска звезда Тоше Проески.