СВР Штип до Основното јавно обвинителство Штип, поднесе кривична пријавa против С.Ш. (20) од Штип поради постоење основи на сомнение дека сторил кривично дело „ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем“, казниво по член 394-г став 1 од Кривичниот законик.

На 16.03.2019 година, пријавениот на неговиот „Facebook“ профил објавил коментар и слика со кои ширел расистички и ксенофобичен материјал и поттикнувал омраза и насилство.