Поранешни министри и заменици полицијата ги апси утринава. Според засега сè уште непотврдени информации станува збор за распределба на државно земјоделско земјиште. Иако нема официјална потврда од МВР, неофицијално осомничени се поранешните први луѓе во министерството за земјоделие, Ацо Спасеновски и Михаил Цветков.

Во акцијата на полицијата опфатен е и поранешен заменик министер како и актуелен пратеник. Полицијата не ја демантира индформацијата и најави детали. Од Кривичниот суд посочуваат дека засега никој од споменатите не е изведен пред судија на претходна постапка.