Хорор, ужас… – вака во најкуси црти, можат да се опишат призори од најубавото езеро во Македонија.

Затрупан во ѓубре! Пластични кеси летат покрај Охритско езеро, шеталиштата преполни со ѓубре, фрлена амбалажа, празни пластични шишиња, кеси од брза храна…

“Никогаш ваква слика не сме виделе кога туристи ни беа Кинези, Холанѓани, Италијани и други странци! Срамно. Жално. Бедно. 

Со овие зборови граѓаните на Македонија ја опишуваат сликата која ја снимиле во Охрид. Од каде ѓубре во центар на ова најелитно туристичко место?  Кој го направил ова ѓубре? Домашни туристи! Тие се единствените кои можат да се одмораат покрај убавиот Охрид. За воља на вистината, меѓу нив има и доста гости од Албанија. 

Додека минатата година Охрид забележал рекорден број на ноќевања и доаѓање на странци, оваа сезона е најлоша за Охрид во последната деценија, а нивни единствени странски туристи се припадници на дипломатскиот кор кои на ова езеро ги поминуваат викендите. Р.Д.