Новак Џоковиќ е шампион на неформалното светско првенство во тенис Вимбалдон 2019 . По 5 часа одличен тенис , многу брејк топки, грешки во првиот сервис, меч топки Џоковиќ го победи извонредниот Роџер Федерер.