По изгласувањето на петтиот сет економски антикризни мерки со кои илјадници граѓани ќе добијат плата и помош, власта и опозицијата во јавноста излегоа со различни пораки. Првите упатуваат честититки, вторите пак, најавија кривични пријави. СДСМ смета дека присуството во Собранието на двајцата пратеници заболени од коронавирус облечени во скафандери и затворени во кабини не го загрозува здравјето на останатите пратеници, бидејќи тоа било изведено според протоколот одобрен од здравствената комисија. Според собранискиот спикер Талат Џафери, пратениците во Собранието биле донесени според посебен протокол усвоен на 18 ноември.

-Двете седници 32. и 36. не траеја подогло од еден час. Тенденцијата на опозицијата да прикаже дека тоа е се поради мојот инает, не е точна. Јас не се водам од инаетот, туку од процедурите и Деловникот. Каков инает, кога само за три закони се поднесени илјадници амандмани, а Комисијата за финансирање и буџет не закажа седница два месеци. Одлуката да бидат присутни пратениците заболени со коронавирус беше во консултации со сите инстиутции, се со цел да обезбедам функционално Собрание. Заболените пратеници немаа контакт со никого. Ако опозицијата поставува услови јас немам друго решение освен да го спроведам протоколот, рече Џафери.