Вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров најавува продолжување на разговорите со Софија, во кои нема да се збори за идентитетот и јазикот.

Во интервју за германскиот дневен весник „Дер Стандард“, Димитров смета дека прашањето мора да се реши на мултиперспективен начин.

„Ние ќе продолжиме да разговараме со Софија, но нема да преговараме за тоа кои сме и на кој јазик зборуваме. Тоа е дел од историски процес, а не од политичка одлука“, врли Димитров.

Тој смета дека нивна должност е заштитата на достоинство и идентитетот на народот и дека ако Софија остане на нивните позиции, тогаш ќе мора да се најдат нови начини да се европеизира земја.