Според последните информации до претседателите на Кривичниот суд , Апелација, Врховен , Судски совет пристигнало писмо од Џес Бејли поранешниот амбасадор на САД во Македонија. Во него според неофицијални првични податоци пишува дека судиите не треба да ги правдаат своите одлуки повикувајќи се на влијание и мешање негово и на Амбасадата.

Според нашите информации било побара но колегиумот на сите судови да одржи седница со заклучок дека никој од Амбасадата не им се мешал во работата и пресудите.

Некои од оние за кои се зборува дека имаат добиено вакво писмо две институции потврдија дека тоа се уште не е стигнато додека во Кривичниот суд претседателот веќе го прочитал.