Членот на Комисијата за спречување на корупцијата, Нури Бајрами тврди дека со назначување на в.д. директори, владата масовно го криши законот.

Бајрами вели дека в.д. директорот треба да бидат поставени само 6 месеци, а во рок од три месеци пред да му истече мандатот треба да се распише оглас

„Се изигрува законот. Ако се најавува име кој ќе биде директор на институција, им се наштетува на оние кои сакаат да конкурираат за огласот. Се се спроведува како политички пазар, непроверени кадри се ставаат на позиција“, изјавил за ТВ24 Бајрами.

Тој објаснува дека во законите за раководни места не се насочува смерот кој се бара, туку само се бара високо образование.