Според глобална студија на Европа и САД започнува да се шири нова верзија на коронавирусот која е подоминантна. Поради одредена мутација, поголема е веројатноста дека ќе зарази многу повеќе луѓе а не во главно само ранливите категории.

-Тоа за сега претставува доминантниот и поотпорниот облик на коронавирусот, јавува Си-Ен-Ен.

Научниците сега проверуваат дали може мутацијата да има поголем степен на смртност. За сега смртноста e поголема отколку досегашната верзија на коронавирусот и затоа е се почеста.

Поради тоа расте и бројот на новозаразени во светот. Мутацијата доби име „Г614“.

CNN.com