Креаторите на руската вакцина „Спутник V“ побараа извинување од претседателот на Европската агенција за лекови (ЕМА), претставничката на австриската здравствена агенција Криста Виртумер-Хохе за споредување на можноста за итно одобрување на вакцината со „руски рулет“, пренесува ТАСС, повикувајќи се на објава на Твитер.

На официјалниот профил на Твитер на „спутник в“ е објавено дека овие коментари на Криста Виртумер-Хохе отвораат сериозни прашања во врска со можно политичко мешање во процесот на тестирање на вакцините.

„ЕМА не даде такви изјави за ниту една друга вакцина. Таквите коментари се несоодветни и го нарушуваат кредибилитетот на Агенцијата и на самиот процес на тестирање”, се вели во соопштението.

Се наведува дека вакцините и ЕМА треба да бидат надвор и над политиката.

Претходно Виртумер-Хохе на австрискиот телевизиски канал ОРФ ја спореди можноста за итно одобрување на „Спутник V“ во Австрија, како што беше направено во Унгарија, со рускиот рулет.

На 4 март, ЕМА го објави почетокот на постапката за последователно тестирање на вакцината „Спутник V“ . Регулаторот на ЕУ рече дека за време на студијата, експертите ќе ја проценат усогласеноста на лекот со стандардите на ЕУ во однос на ефикасноста, безбедноста и квалитетот.

Голем број земји од ЕУ веќе ја одобрија употребата на „Спутник V“ индивидуално, без да чекаат за европска регистрација на вакцината од страна на ЕМА. Вакцината во моментов е регистрирана во Унгарија и Словачка.

„Спутник V“ е на второ место меѓу вакцините според бројот на одобренија за употреба од страна на државните регулатори. Ефикасноста на „Спутник V“ е 91,6 проценти, што е потврдено со објавувањето на податоците во „Лансет“. Таа е една од трите вакцини во светот со над 90 проценти ефикасност. Вакцината обезбедува целосна заштита од тешки случаи на инфекција со коронавирус. Вакцината е регистрирана во 46 земји.

Извор: 24mk